Muntele și Cerul
Copacii, pietrele și apa erau triada elementelor naturale în locurile sacre. În unele cosmologii ce spune că în centrul lumii se alfa un mare munte axial. Fiecare munte, în special dacă se consideră sacru, este simbolul centrului: punctul în care realitatea profundă coincide cu realitatea divină. Dar adevăratul centru se află în inima omului. Acolo este mai mult decât cheia acestui magnetism ciudat pe care îl posedă unii munți. Noi, ființele umane, simțim o dorință inexplicabilă de a ajunge în centrul acestei energii sacre, pentru că acestea sunt obiectivele peregrinărilor anevoiase. Spre exemplu, muntele Kalais din Tibet este un munte sacru, atât pentru hiduisi, cât și pentru budiști. Se aseamănă cu casele din Shiva și cu miticul și misticul mntelui Meru, centrul universului. Munții atrag și absorb energia invizibilă din împrejurimi: forța aerului, a apei, a electricității și a magnetismului: generează curenți, nori, tornade, ploi, cascade și râuri. Umplu imprejurumile de viață și oferă adăposturi și surse de hrană. De pe culmi, culorile și alți stimuli vizuali ne încânta ochiul cu o intensitate primară și o claritate extraordinară, iar mintea creează o senzație puternică și indescritibila de liniște și pace: senzația de a fi mai aproape de cer, într-o zonă rezervată zeilor.Copacul, centru cosmic
Un alt element specific locurilor sacre este copacul, considerat că făcând parte din centrul cosmic, alături de cer și pământ. Și astăzi, copacul se află - în procesele de vindecare - în strânsă comuniune cu ființele umane. De exemplu, platanul de câmp ajută la vindecarea persoanelor care suferă de anumite crize emoționale, cauzate de traume sau accidente grave. Câteva minute zilnice de meditație în preajmă platanului de camp ne ajută să ne liniștim și să ne clarificăm gândurile. Bosmianii cred că baobabul este un arbore mitologic și a fost plantat cu rădăcină în sus de către o heina, când zeul creator a atribuit fiecărui loc sămânța din Paradis când s-a supărat și din cauza asta are acel aspect de arbore întors. Mai la nord, în Kenya și Tanzania, se crede că, dacă te învârți de jur împrejurul unui baobab, poți să îți schimbi sexul. În schimb, spinul negru ajută la tratarea alergiilor.Astfel, pădurea reprezintă catedrală oridinara. Lumina care străbate prin ferestruicile verzi ale frunzelor inundă arcele naosuli pe care îl formează copacii.
Apa, forță haosului și elixir de vindecare
Înaintea oceanului, acolo unde pământul se termină, începe o lume și mai veche, în care granițele dispar. În cascade, apa care cade din munți posedă o strălucire și o energie care împrospătează aerul și revigorează spiritul. Un lac este un loc de contemplare, de meditație.
Sângele palantului este răul organismului.
Pământul și corpul uman
Ideea că Terra însăși poate să simtă și să acționeze că un organism viu nu este nouă. Culturile ancestrale, fiecare cu mitologia să, păr să fi cultivat această credința dintotdeauna. Pornind de la această ipostază, descoperim noi analogii. Potrivit fiecărei înțelepciuni antice, există șapte grade de conștiință în corpul uman, corespunzătoare la șapte glande endocrine: epifiza, hipofiza, tiroida, timus, splina, glandele suprarenale și gonadă. Aceste niveluri de energie se concentrează în centre (chacras) care pot fi percepute intuitiv și prin clarviziunea prezicătorului, care le localizează într-o aură verticală de energie, poziționată în zona măduvei spinării.
Dacă percepem pământul că o unitate organică, posedă centrul energiei echivalentul centrelor care există în persoană? Există structuri ample care se pot identifică drept vaste organe ale conștiintei pământului - cu trăsături specifice - pe suprafețe distincte ale planetei? Mișcarea aerului, curenții de apă și curenții electromagnetici ai globului sunt acțiuni complexe și deosebit de sensibile la schimbări. Sistemul oriental de puncte ale acupuncturii corpului uman pare să reflecte sistemul planetar. Pe una dintre benzile de oscilație electrică se găsesc toate izvoarele culturii antice: Egiptul, Mesopotamia, Valea Indusului, Hindukus, Tibet, China centrală, regiunea Kanto din Japonia și pământurile hopi. Zonele sacre curpind puncte-cheie ale unei rețele mondiale de energie, de curând schițată de o echipă de arheologi ruși Doctorul David Zind spunea: "Prezența acestor elemente reflectă ideea conform căreia templul cosmic este un organism viu, capabil să producă un puternic rasunet în toate celelalte sisteme vii."
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu