În acest loc cu o geometrie perfectă, viyibilă doar din spaţiu datorită dimensiunilor colosale, populat de numeroase şi fascinante divinităţi pietrificate, se află, conform cosmologiei hinduse, centrul lumii.
Complexul de temple din Angkor, Cambodgia, este unul din monumentele cele mai impresionante din lume. Situl arheologic actual se găseşte pe locul capitale jemere din secolele al IX-lea si al XV-lea. Primul oraş a fost ridicat in jurul templului Phnom Bakheng, pe o colină care reprezintă centrul lumii in cosmologia hindusă. Dinastia jemeră a extins acest oraş primordial cu noi temple închinate diverselor divinităţi din panteonul hinduist. În jurul primei coline s-au construit nişte bazine imense, care simbolizau oceanul ce înconjoară muntele sacru. Din tot complexul, templele cele mai importante sunt aşa numitul Angkor Wat, care datează din timpul regelui Suryanavarman al II-lea, care l-a construit în secolul XII-lea, inspirat de yeul Vishnu. Construcşia e plasată în jurul unei structuri centrale, din care se înălţau cinci turnuri sublime în formă de frunyă de lotus. În galeriile sale sunt sculpturi înfăţişând diferite episoade ale vieţii pline de fapte vitejeşti a lui Vishnu, precum şi nimfele sale cereşti.
Jazavarnam al VII-lea a mutat ulterior capitala la nord de Phnom Bakheng, într-un complex cunoscut ca Angkor Tom, de unde se înalţă semeţ templul budist Bayon, împodobit cu gigantice sculpturi de piatră, cu imaginea regelui. A fost ultimul mare templu care s-a construit în acest loc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu